NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Mehed peavad oma tervise eest hoolitsema!

Mehed peavad oma tervise eest hoolitsema!

22.-26. september on üle Euroopa kuulutatud uroloogia nädalaks, mille raames keskendutakse meeste tervisega seotud probleemidele. Selle aasta kampaania keskendub peamiselt uroloogiliste kasvajate teadlikkuse tõstmisele, peamiselt põie, neerude ja eesnäärme kasvajatele.

Mehed peavad oma tervise eest hoolitsema!

Meeste põiepidamatus on väga levinud – iga kümnes mees kannatab selle all mingil eluperioodil. Pidamatusel võib olla mitmeid põhjuseid, kuid üks levinumaid on suurenenud eesnääre. Eesnääre hakkab sageli suurenema üle 50-aastastel meestel. Vanuse kasvades suureneb ka uroloogiliste kasvajate risk. Aasta eest valminud rahvusvahelises küsitluses paistab Eesti silma sellega, et meie mehed usaldavad arste ja soovitavad neid ka teistele. 70% vastanutest arvas, et arstiga on lihtne pidamatuse teemal rääkida. Samas käivad Eesti mehed end liiga harva arsti juures kontrollimas. Enamasti minnakse arsti juurde mingi muu probleemi tõttu ning visiidi lõpus mainitakse muuseas: „Ja tegelikult on kusemisega ka väike mure…“.
Enne raviga alustamist on vaja kindlaks teha, mis on uriinipidamatuse tekkepõhjus, sest vaid õige diagnoos tagab efektiivse ravi. Perearst hindab, kas pidamatus vajab täiendavaid uuringuid ning suunab patsiendi vajadusel edasi uroloogi või mõne muu spetsialisti vastuvõtule. Lisaks perearstile ja uroloogile oskavad ka Inkotubade õeharidusega ja spetsiaalse väljaõppe saanud konsultandid teavet jagada pidamatuse tüüpide, -raskusastme, treeningprogrammide ning erinevate pidamatuse abivahendite kohta.
Varasematest uuringutest on selgunud, et pidamatusel on meeste elule suurem mõju, kui nad arvaksid. Selleks, et igapäevaeluga muretult jätkata, peab pidamatuse korral kasutama spetsiaalselt selleks mõeldud tooteid. Need on õhku läbilaskvad, diskreetsed ja mis kõige olulisem – ei lase ebameeldival lõhnal levida. Eestis küsitletute teadlikkus meestele mõeldud pidamatuse toodetest on teiste riikidega võrreldes väga madal. Läti ja Leedu mehed teavad, et spetsiaalsed pidamatustooted on olemas, kuid nende kasutamise protsent on siiski väga madal. Kõige sagedamini kasutavad mehed juhusliku tilkumise kaitseks WC-paberit, see on aga ebahügieeniline ja tihti ebapiisav.
Küsitlus viidi läbi seitsmes riigis (Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani) üle 55-aastaste meeste seas. Kuigi meeste põiepidamatus on tunduvalt rohkem levinud, kui arvatakse, on paljudel meestel sellest raske rääkida. Kolmandikul Eesti meestest kulub terve aasta enne, kui nad jõuavad oma pidamatusprobleemiga arsti juurde. Paljud mehed varjavad probleemi ka iseenda eest – ei tunnista sümptomeid, ei lähe arstile, ei tarvita ravimeid või meestele loodud pidamatustooteid. Suurt rolli meeste tervisekäitumises mängivad lähedased ja nende soovitused. Siinjuures saame kõik ulatada oma abistava käe – julgustada lähedasi oma tervise eest hoolitsema!

Levinumad sümptomid, mill e korral tuleks arsti juurde pöörduda:
* peate öösel tualetti kiirustama
* tunnete vajadust tihti urineerida
* alustate uriini väljutamist korduvalt
* tunnete urineerimisel ebamugavust, valu või põletustunnet
* tunnete, et pole põit täielikult tühjendanud
* uriinis on verd
* vahetult pärast tualetis käimist esineb tilkumist

Kogu artikkel pdf-formaadis