NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Septembri lõpus on uroloogianädal

Septembri lõpus on uroloogianädal

23.-27. september on üle Euroopa kuulutatud uroloogia nädalaks, mille raames räägitakse meeste tervisega seonduvatest teemadest. Hiljuti läbiviidud küsitlusest selgub, et enamus pidamatuse all kannatavatest Eesti meestest ei teadvusta endale pidamatust kui tervisehäda. Ühtlasi kasutab 12% vastanutest põieprobleemide korral paberit ja 76% vastanuist, kellel esineb suuremal või vähemalt määral pidamatust, ei kasuta kaitseks üldse midagi.

„Osaliselt tuleneb selline olukord kindlasti teadmatusest – arvatakse, et pidamatustooted on olemas ainult naistele,“ rääkis MTÜ Inkotuba juht Eha Topolev. „Tegelikkuses on olemas spetsiaalselt meestele loodud sidemed, mis on erineva imavuse ja suurusega ning meeste imav aluspesu, et igaüks leiaks endale sobivaima,“ lisas Topolev. „Mehed võiksid teada, et spetsiaalselt meestele mõeldud pidamatustooted võimaldavad teha igapäevaseid tegevusi kartmata uriini leket ja selle ebameeldivat lõhna.“

Eestis kannatab pidamatuse all kolmandik üle 65-aastastest meestest, kuid selle olemasolu tunnistavad endale vähesed ning veelgi vähemad oskavad ja julgevad selle vastu abi otsida. Pidamatusel võib olla mitmesuguseid põhjuseid, kuid üks levinumaid on suurenenud eesnääre, mis sageli esineb üle 50-aastastel meestel. Tihti ei osata ise algavale hädale tähelepanu pöörata ja sümptomeid peetakse lihtsalt eaga kaasnevaks nähtuseks.

Levinumad sümptomid, mille ilmnemisel tuleks arsti juurde pöörduda:

  • vajadus tihti urineerida
  • vahetult tualetis käimise järel esineb tilkumist
  • öösel peab tualetti kiirustama
  • uriini väljutamisega tuleb alustada mitu korda
  • urineerides on ebamugavus-, valu- või põletustunne
  • on tunne, et põit pole täielikult tühjendatud
  • uriinis on verd

Esmalt tuleks murega pöörduda perearsti poole. Arst hindab, kas uriinipidamatus vajab täiendavaid uuringuid ning suunab patsiendi vajadusel kuseteede haiguste spetsialisti (uroloogi) vastuvõtule. Lisaks perearstile ja uroloogile oskavad pidamatuse korral aidata Inkotubade õeharidusega ja spetsiaalse väljaõppe saanud konsultandid.

Pidamatusteemaline küsitlus viidi läbi seitsmes riigis: Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani. Küsitlus viidi läbi meeste hulgas, kel vanust 55 ja enam aastat.

MTÜ Inkotuba pakub igapäevateenusena vastuseid uriinipidamatusalastele küsimustele ning annab tasuta professionaalset abi kõikidele soovijatele. Inkotoast saab soetada vajalikke sidemeid, mähkmeid, hooldus- ja abivahendeid, samuti korraldab MTÜ Inkotuba pidamatusealaseid koolitusi. Tallinnas koguneb MTÜ Inkotuba eestvõtmisel kord kuus Tallinna omastehooldajate tugirühm. Lisaks Tallinnale on Inkotoad Tartus, Pärnus, Võrus, Viljandis, Rakveres, Haapsalus, Kuressaares, Paides, Kohtla-Järvel ja Narvas. Vaata lisa www.tenapood.ee ja www.kuivaks.ee.