NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Kaks müüti meeste pidamatusest

Kaks müüti meeste pidamatusest

Pidamatus on laialt levinud, kuid piinlik mure. Kui suur osa naisi otsib, vaatamata piinlikkusele, pidamatuse puhul professionaalset abi, siis mehed vastupidi püüavad pigem pea liiva alla peita, arvates, et küll kõik iseenesest laheneb.

Pidamatus on laialt levinud, kuid piinlik mure. Kui suur osa naisi otsib, vaatamata piinlikkusele, pidamatuse puhul professionaalset abi, siis mehed vastupidi püüavad pigem pea liiva alla peita, arvates, et küll kõik iseenesest laheneb.

Müüt nr 1 – uriinipidamatus on naiste mure, meestel seda ei esine
Üle 65aastastest meestest kannatab Eestis pidamatuse all kuni kolmandik, kuid probleemi olemasolu tunnistavad endale vähesed ning veelgi vähemad oskavad ja julgevad selle vastu abi otsida. Pidamatusel võib olla mitmesuguseid põhjuseid, kuid üks levinumaid on suurenenud eesnääre. Eesnääre hakkab sageli suurenema üle 50aastastel meestel. Mehed peaksid käima arstlikus kontrollis olenemata sellest, kas nad tunnevad vaevusi või mitte, sest selles vanuses on kõige suurem risk haigestuda eesnäärmevähki. Kõige sagedamini esinevaks uriinipidamatuse sümptomiks on meestel pidev tilkumine. Tavaliselt on see tingitud asjaolust, et suurenenud eesnääre ei lase põiel tõhusalt tühjeneda ja poide koguneb palju uriini. Nii muutub põie sein lõdvaks ja uriini valgub aeglaselt kogu aeg. Vanuse kasvades ei sulgu meeste kusejuha enam piisavalt ning pärast urineerimist võib veidi uriini ka pükstesse voolata.

Kuigi meeste põiepidamatus on tunduvalt rohkem levinud, kui arvatakse, on paljudel meestel sellest raske rääkida. Tihti ei oska inimene ise algavale hädale üldse tähelepanu pöörata ja peab vähe häirivaid kusemise sümptomeid lihtsalt eaga kaasnevaks probleemiks. Vahel seostatakse seda ka ülemäärase vedelikuga tarbimisega. Nii ei pea näiteks paljud mehed pärast õhtust õllejoomist tekkinud öist kusemist häireks. Hiljem muutub see aga rutiinseks öiseks kusemiseks ja siis võib tegemist olla juba varjatult kulgeva haigusega. Tasub teada, et sage tualetis käimine ei ole täiskasvanud meeste puhul normaalne, see on tõsine hoiatus probleemide algusele. Paljud mehed varjavad pidamatust ka enda eest – ei tunnista mure olemasolu, ei lähe arsti juurde, ei tarvita ravimeid või meestele loodud pidamatustooteid.

Kui urineerimisega on probleeme, kas või vähesel määral, tasub kindlasti arsti poole pöörduda. Tänapäeval on olemas väga head ravivõimalused, lisaks saab inimene ise palju oma elukvaliteedi parandamiseks ära teha. Enne ravitsemist on vaja kindlaks teha, mis on uriinipidamatuse tekkepõhjus, sest vaid õige diagnoos tagab efektiivse ravi. Esmalt tuleks murega pöörduda perearsti poole. Perearst hindab, kas uriinipidamatus vajab täiendavaid uuringuid ning suunab patsiendi vajadusel kuseteede haiguste spetsialisti (uroloogi) vastuvõtule. Lisaks perearstile ja uroloogile oskavad Inkotubade õeharidusega ja spetsiaalse väljaõppe saanud konsultandid teavet jagada nii pidamatuse tüübi, raskusastme, treeningprogrammide kui ka erinevate pidamatuse abivahendite kohta.

Müüt nr 2 – pidamatustooted on ainult naistele
Levinud on arvamus, et erinevad pidamatustooted on loodud ainult naistele. Tänavu kevadel seitsmes riigis (Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani) tehtud küsitlus annab kinnitust, et meeste teadlikkus spetsiaalsetest pidamatustoodetest on üsna kesine. 12% Eestis vastanuist käsutab põieprobleemide korral paberit ja ainult 8% meestele mõeldud pidamatustooteid. 76% vastanuist, kellel esineb suuremal või vähemalt määral pidamatust, ei käsuta üldse midagi. Küsitlus viidi läbi meeste hulgas, kel vanust 55 ja enam aastat.

Tegelikkuses kuuluvad meestele mõeldud toodete valikusse erineva imavuse ja suurusega tooted – on nii kergemaid, väiksema imavusega kui ka suurema imavusega tooteid ja imavat aluspesu. Nii nagu naiste puhul, võimaldavad ka meestele mõeldud pidamatustooted jätkata muretult igapäevaste tegevustega, kartmata uriini leket ja selle ebameeldivat lõhna.

Oluline on teada, et pidamatusprobleemi pikemaajalisel esinemisel see järjest süveneb. Selline olukord mõjutab tugevalt meeste elukvaliteeti ning võib tekitada püsivat stressi ja depressiooniseisundit. Seega on meestel väga oluline arsti juures käia ja murele üheskoos lahendus leida. Ka naistel on siinjuures suur roll – julgustada mehi oma tervise eest hoolitsema ja astuma samme, mis tõstavad nende igapäevase elu kvaliteeti!

23.-27. september on üle Euroopa kuulutatud uroloogia nädalaks, mille raames keskendutakse meeste tervisega seotud probleemidele.

Levinumad sümptomid, mille ilmnemisel tuleks arsti juurde pöörduda:

  • (öösel) peab tualetti kiirustama;
  • vajadus tihti urineerida;
  • uriini väljutamisega tuleb alustada mitu korda;
  • urineerides on ebamugavus-, valu või põletustunne;
  • on tunne, et põis pole täielikult tühjenenud;
  • uriinis on verd;
  • vahetult tualetis käimise järel esineb tilkumist.

Tasuta nõustamine Inkotoas:

  • teave uriinipidamatusest ja abi saamise võimalustest;
  • treeningprogrammid: vaagnapõhjalihaste harjutused, tualeti- ja põietreening;
  • naha- ja haavahooldusküsimused; • tootenõustamine – omadused ja iseärasused;
  • toodete valimine, kasutamine ja paigaldamine.

Nõustamine Inkotoas on tasuta, vajalik on vaid eelnev registreerimine. Inkotoad asuvad 11 Eesti linnas. Vaata lisa www.tenapood.ee või www.kuivaks. ee.