NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Eestlanna valiti Euroopa omastehooldajate ühenduse juhatusse

Eestlanna valiti Euroopa omastehooldajate ühenduse juhatusse

MTÜ Eesti Omastehooldus juhatuse liige Helle Lepik valiti Euroopa omastehooldajate ühenduse EuroCarers juhatuse liikmeks, kirjutab Sõnumitooja.

Avaldame siinkohal katkendi Helle Lepiku intervjuust väljaandele.

Mis organisatsioon on EuroCarers?

Eurocarers tähendab Euroopa omastehooldajad. EuroCarers ehk lühendatult EuCa asutati 2004. aasta novembris Maastrichtis, ametlikult registreeriti MTÜ-na 2006. aasta detsembris Luxemburgis.

Selle algatasid kaks võrgustikku: integreeritud hooldusküsimustega tegelev Carmen ja teadlaste võrgustik Eurofamcare, mille raames uuriti ja kaardistati eelkõige eakate inimeste olukorda. Ühinemise eesmärk oli tõdemus, et omastehooldajate hääl tuleb Euroopa tasandil teha tugevamalt kuuldavaks.

EuCa-sse kuuluvad kokku 67 organisatsiooni 28st riigist. On puuetega inimeste ühendusi, teadusasutusi, kõrgkoole. Eestist on selle liikmed peale MTÜ Eesti Omastehooldus ka Eest: Sclerosis Multipex’i Ühingute Liit

Ühenduse tegevus on suures osas rahastatud sponsorite abiga, suurim on Rootsi Tselluloosikompanii SCA.

Mis ajast on Eesti Omastehooldus EuCa liige?

Võtsime EuCa-ga ühendust 2011. aastal, kohe pärast meie MTÜ asutamist. Aktiivne kirjavahetus kestis kogu möödunud aasta, detsembris esitasime ametliku liitumisavalduse. Dublinis toimunud üldkoosolek kinnitas meid täisliikmeks nüüd mai lõpus.

Kas Ida-Euroopast on veel keegi juhatuses?

Peale minu praegu ei ole. EuCa president on iirlane Frank Goodwin, kelle tütar on abielus eestlasega. Asepresidendid on Itaaliast ja Saksamaalt. Täpsemalt saab vaadata kodulehelt www.eurocarers.org.

Millega EuCa tegeleb?

Üldkogul kinnitati tegevusplaan järgnevaks aastaks. Keskmes on omastehooldajad, nende tööhõive, sotsiaalne kaasatus ning organisatsiooni kui terviku osalemine Euroopa Liidu tasandi projektides – uuringute läbiviimises või projekti tulemuste levitamises.

Näiteks INNOVAGE projekti raames luuakse mitmekeelne veebikeskkond omastehooldajatele, hooldusekspertidele ja nende tööandjatele. See koondaks parimaid praktikaid ja näpunäiteid üle Euroopa Liidu, aga ka liikmesriikide eripära arvestades.

Mida teie MTÜ Euroopa ühendusse kuulumine Eesti jaoks annab?

Loodetavasti saame võimaluse osaleda hooldajate esindajana otsustusprotsesside mõjutamisel, omada ligipääsu infole ja arenguvõimalustele EuCa võrgustiku kaudu. Hakkame saama ajakohast infot e-kirjade, kvartaalsete uudiskirjade ja veebikeskkonna kaudu.

Hiljuti oli Helle Lepik külaline ka ETV saates “Vabariigi kodanikud”, mis keskendus omastehoolduse olukorrale Eestis.