NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Eesti võitis aktiivsena vananemise Euroopa aastal esikoha

Eesti võitis aktiivsena vananemise Euroopa aastal esikoha

Pressitade: Euroopa Komisjon andis 13. novembril auhinnad silmapaistavatele panustele Euroopa Aktiivsena vananemise ja põlvkondadevahelise sidususe aastasse 2012 ning Eesti võitis ühe esikoha.

László Andor, Euroopa tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasatuse volinik, kuulutas välja aktiivsena vananemist propageeriva konkursi võitjad. Aktiivsena vananemise ja põlvkondadevahelise solidaarsuse Euroopa aasta 2012 osana korraldatud konkursil oli kuus võitjate kategooriat üle 1300 esitisega.

“Auhinnavõitjate ning tuhandete teiste parema ja enam kaasava ühiskonna nimel tööd tegevate isikute poolt poolt üles näidatud pühendumine ja uuenduslikud ideed annavad mulle kindlustunde, et suudame edukalt lahendada rahvastiku vananemisega seotud väljakutsed,” ütles volinik Andor.

Eesti võitis esikoha

Eestlane Bruno Põder võitis ühe esikohtadest kategoorias Individuaalsed elutöö saavutused. Bruno jätkas tööd kirurgina kuni 80. eluaaastani, kaotamata positiivset ellusuhtumist ning säilitades soovi ühiskonnale kasu tuua.

Teiste kategooriate esikohtade võitjad

Põlvkondadevahelised suhted koolis: Seebikarbi projekt, Huolin Koulu kool, Soome. 12-aastased õpilased ja vanaisa Hannu Gustafsson töötasid ja õppisid koos põneva seebikarp-auto ehitamise projekti käigus.

Ajakirjandus: (kirjutav press) Põlvkondade vahe, JP/Politiken Hus, Taani. Neli Politikeni ajakirjanikku keskendusid sellele, kuidas nooremad ja vanemad põlvkonnad püüavad koos töötada; (audiovisuaalne) Eakas inimene tööl, Cultfiction Oy, Soome. 18-osaline tõsieluseriaal avalik-õiguslikul telekanalil Yle TV1 inimestest, kes otsustavad mitte pensionile minna.

Sotsiaalne ettevõtlus: Kaks põlvkonda jagavad maja, Typhaine de Penfentenyo, Prantsusmaa. Tudengid elavad eaka inimese kodus tasuta või mõõduka üüri eest, pakkudes vastutasuks abi ja seltskonda. Typhaine de Penfentenyo loodud Ensemble2générations tegeleb eakate isikute isolatsiooni ja odava tudengimajutuse puuduse probleemidega. Alates 2006. aastast on loodud üle 900 tudengi ja eaka inimese partnerlust ning avatud üle 15 piirkondliku osakonna kogu Prantsusmaal.

Eakatesõbralikud keskkonnad: Eluaegne elu, Fredericia, Taani. Eakate inimeste ja kohaliku sotsiaalhoolekande vahelise suhtlemise uue mudeli näide, mis keskendub igapäevasele rehabiliteerimisele. Programm hoiab iga kuu eakate inimeste vajatud abiteenustelt kokku 70 000 eurot – suurenenud iseseisvuse käegakatsutav tõend!

Tööpaigad igale eale: Erinevates vanustes inimeste haldamine, Helsingi linn, Henkilöstökeskus, Soome. Helsingi püüab olla erinavates vanustes inimestest koosneva tööjõu propageerimise mudeliks, kaasates kõiki: kohalikest spordikeskustest kuni tervishoiuasutuste ja tööhõiveteenusteni.

Aktiivsena vananemise ja põlvkondadevahelise solidaarsuse Euroopa aasta 2012 on võtnud sihiks teadlikkuse suurendamise nende probleemide suhtes ning propageerinud meetmeid, mis loovad eakatele inimestele rohkem ja paremaid võimalusi jääda aktiivseks ja iseseisvaks ning kindlustavad tõelise kahepoolse põlvkondadevahelise solidaarsuse.

Auhindade skeem peegeldab Euroopa aasta 2012 jooksul propageeritud aktiivsena vananemise kolme mõõdet: tööhõive, ühiskondlik osalus ja iseseisev elu.

Lisateave:

EY2012 auhinnavõitjate ja finalistide kohta

Videod EY2012 auhinnavõitjatest

Auhinnatseremoonia pildid

Aktiivsena vananemise ja põlvkondadevahelise solidaarsuse Euroopa aasta veebisait