NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Õhtuleht kirjutab soodushinnaga täiskasvanute mähkmete müügi peatamisest mitmetes maakondades

Õhtuleht kirjutab soodushinnaga täiskasvanute mähkmete müügi peatamisest mitmetes maakondades

Õhtuleht avaldas loo, mis räägib klientide probleemidest seoses soodustoodete lepingumahtude lõppemisega mõnedes omavalitsustes. “Läksin mähkmeid ostma, kuid pidin tühjade kätega tagasi tulema,” räägib uriinipidamatuse käes kannatav Monika (64) ehmatusest, mis teda tabas, kui selgus, et soodustoodete müük Tallinnas on peatatud.

“Öeldi lihtsalt, et soodushinnaga tooteid enam osta ei saa ja mähkmete eest tuleb tasuda täishind. Ma ei mõista, kuidas nii saab. Soodustus on mitte ainult mulle, vaid paljudele teistelegi puudega inimestele tähtis asi,” kurdab Monika, keda uriinipidamatus hakkas kimbutama 13 aastat tagasi, pärast südameoperatsiooni.

Sotsiaalministeeriumi määrusemuudatuse kohaselt pidi puude leevendamiseks kasutatavate tervishoiutoodete kättesaadavus alates 1. augustist soodusmääraga käibemaksustamise abil paranema.

“Alguses rõõmustasin, sest sotsiaalministeeriumi avalduses öeldi, et augustis tuleb veel suurem soodustus kui varem. Aga nüüd võeti see vähenegi hoopis ära,” on Monika pettunud.

Hädaolukord
“Lisaks sellele, et mul on mähkmeid tarvis, kimbutavad teisedki haigused. Tarvitan 11 rohtu. Maksudeks kulub ligi 200 eurot kuus. Ma olen terve elu tööd teinud. Elasin alati lahedalt ära. Pension on aga niivõrd väike, et iga kuu tuleb vaadata, kuidas ots otsaga kokku tulla,” tõdeb Monika.

Ta on tänulik oma kahele täiskasvanud lapsele: “Päris nälga ei ole veel jäänud. Lapsed aitavad, kui täitsa hätta jään.”

Monika selgitab, et kui varem tuli soodustusega ette nähtud 60 mähkme eest välja käia 8 eurot ja 40 senti, siis täishinnaga ostes peab maksma peaaegu kaks korda nii palju. “Ja lisaks soodustusega saadud mähkmetele pean neid nagunii alati täishinnaga juurde ka ostma, sest muidu ei jätku. Mis ma nüüd teen?” ohkab ta küsivalt.

“Ma võin ju kohalikku omavalitsusse soodustuse saamiseks avalduse kirjutada, kuid selle läbitöötamine võtab aega. Aga mul on hädaolukord. Mähkmeid on vaja kohe, mitte aasta pärast,” ütleb Monika. “Mis riik see selline on?! Mul pole isegi puusärgi jaoks raha. Ja elada tahaks ka veel,” on ta kõige rohkem nördinud just katteta lubaduste pärast.

Ka Tõnismäel asuvas Inkotoas, kus Monika mähkmeid ostmas käib, ollakse soodustuse lõppemise pärast mures: “Miks soodustus aga enam ei kehti, ei osanud mulle keegi selgitada,” nendib ta.

Limiit sai täis
MTÜ Inkotuba tegevjuhi Eha Topolevi sõnul ei saa uriinipidamatuse all kannatavatele inimestele mõeldud tooteid enam soodushinnaga osta sellepärast, et riigi poolt Inkotoale määratud lepingute maht on täis. Niisamuti on soodustuste maht täis Invarus, Harjumaal lõppes see juba enne poolt aastat.

“Meie raha tuleb sotsiaal- ja tervishoiuametist. Lepingud on kindla summa peale. Nemad saavad omakorda raha sotsiaalministeeriumist. Ja nüüdseks on lepingute maht läbi. Millegipärast oli ministeeriumi poolt toetusteks eraldatav summa väiksem kui möödunud aastal. See ongi tekitanud olukorra, kus rahad saavad otsa.” selgitab Topolev.

Mis soodustuse suurenemisse puutub, siis inimesed mõistsid sotsiaalministeeriumi sõnumit valesti. “Kahjuks ei täpsustanud ministeerium, et enamiku abivahendite hinda määrusemuudatus ei mõjuta,” ütleb Topolev.

Sotsiaalministeerium selgitas, et käibemaksumäära alanemise võrra muutuvad puudega inimestele odavamaks täiendavad insuliinipumba tarvikud, trahheostoomia hooldusvahendid, uriinipidamatuse takistamiseks ettenähtud tooted (geel-implantaadid ja paelad, mis on mõeldud vaid arstide kaudu kasutamiseks) ning sõidukite ja arvutite varustus.

Topolev lisab, et kui praegu tekitab inimestele ebameeldivusi soodusmüügi lõpetamine, siis tegelikud ebameeldivad üllatused võivad abivahendite kasutajatel veel ees olla: “1. jaanuarist hakkab kehtima muudatus inkontinentsitoodete piirhindades. Enamik mähkmete ja aluslinade hindu muutuvad inimese jaoks kallimaks ja riigipoolne kompenseeritav summa väheneb.”

Abivajajate arv on aastatega suurenenud
Sotsiaalministeeriumi hoolekandeosakonna peaspetsialisti Raimo Saadi sõnul ei ole summa, mis ministeerium abivahendite jaoks annab, mullusega võrreldes vähenenud. “Abivahenditele mõeldud eelarve on olnud aastaid samas suurusjärgus, kuid suurenenud on eakate, puuetega inimeste ning krooniliste haigete arv, samuti abivahendite hinnad,” ütleb ta.

Mis puudutab 1. jaanuaril kehtima hakkavat muudatust, siis see on ettevalmistamisel, kuid enamik mähkmete ja aluslinade hindu jääb piirhinna sisse ehk ei muutu inimese jaoks kallimaks. “Piirhindade kehtestamisel on lähtutud eelmiste aastate müügihindade analüüsist ning arvestatud kõige enam ostetud mähkme või aluslina kui eelduslikult parima hinna ja kvaliteediga toote maksumust,” selgitab Saadi.

Maksimaalse hüvitise piirhindade väljatöötamisel on järgitud põhimõtet, et 2/3 konkreetsesse funktsionaalgruppi kuuluvatest toodetest oleksid müügil kas maksimaalse hüvitamise piirhinnaga või sellest odavamalt, ja kehtestatud hindu vaadatakse edaspidi regulaarselt üle, lisab Saadi.

Mähkmete ja aluslinade soodustuse suurus on tänavu sama, mis möödunud aastal – 40% müügihinnast. Tuleva aasta kohta on määrusemuudatus alles töös.

Kohad, kust septembri alguse seisuga saab veel soodsaid mähkmeid
Inkotubadest saavad praegu veel soodustingimustel mähkmeid osta Tartu-, Pärnu-, Ida-Viru-, Lääne-Viru-, Viljandi-, Järva- ja Võrumaa elanikud.