NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Tallinna omastehooldajad lõpetasid aasta jõulumeeleolus

Tallinna omastehooldajad lõpetasid aasta jõulumeeleolus

Tallinna omastehooldajate tugirühm lõpetas 2011. aasta 14. detsembril Kursana Merivälja pansionaadis meeleoluka jõululõuna ja jõuluseadete valmistamisega.

Üritusel osalesid peamiselt omastehooldajate turgirühma senised osavõtjad. Seekord tutvuti Kursana Merivälja pansionaadi võimalustega, söödi meeleolukas jõululõuna. Iga osaleja sai meisterdada endale jõuluseade, lisaks vahetati aastavahetuse soove ja tehti plaane järgmiseks aastaks.

Vaata kõiki fotosid jõulukokkusaamisest Inkotoa Facebooki lehelt.

Tallinna omastehooldajate tugirühm on regulaarselt koos käinud alates veebruarist 2011. Aasta jooksul jõuti iga kuu kolmandal kolmapäeval kohtuda 10 korda. Keskmiselt oli igal kohtumisel 20 inimest, üldse osales tugirühma töös 58 omastehooldajat.

Tugirühm on mõeldud kooskäimiseks inimestele, kes hooldavad kodus haiget lähedast. Ollakse nii üksteisele toeks, jagatakse kogemusi, kui ka saadakse erinevate alade spetsialistidelt uusi teadmisi ja oskusi, mis aitavad hooldamise praktiliste, sotsiaalsete ja emotsionaalsete probleemidega paremini toime tulla.
2011. aastal käsitleti järgmisi teemasid:

  • Ravimite manustamine ja kõrvaltoimed, millal kutsuda kiirabi?
  • Koduõendusteenus – abi kodusel hooldamisel.
  • Hooldaja stress ja läbipõlemine, enesehoid.
  • Tallinna hoolekanne – abiks omastehooldajatele (toetused ja teenused, seadusandlus).
  • Positiivse sõna ning naeratuse ja naeru mõjust hooldustöös, igapäevasel suhtlemisel.
  • Lääne-Virumaa omastehooldus ja mäluteraapia.
  • Hooldatava toitumine.
  • Kodu kohandamine ja abivahendite valik – Puudealase Teabe- ja Abivahendite Keskuse poolt pakutav tasuta üle-eestiline nõustamine.

Lisaks osaleti oktoobris toimunud Eesti esimesel omastehooldajate foorumil, mille korraldajatele esitati ka omapoolsed ettepanekud omastehooldajate olukorra parandamiseks Eestis.

Tallinna omastehooldajate tugirühma eestvedaja, MTÜ Inkotuba projektijuht Pirjo Vaarmaa hinnangul õnnestus aasta jooksul osalejatele pakkuda tasakaalustatud ja mitmekesist programmi ning ka rühma põhilised eesmärgid – üksteise toetamine, vaheldus argipäevarutiinile ning uute teadmiste ja kogemuste pakkumine – said täidetud.

Kahju on igal kohtumisel olnud sellest, et omavaheliseks suhtlemiseks napib aega. Paljudel omastehooldajatel pole oma hoolealuse juurest võimalik lahkuda kauemaks kui paariks tunniks. Õnneks on mitmed rühma liikmed ise aktiivsust üles näidanud ning hakanud suhtlema ka loengute väliselt.

Tugirühma eestvõttel anti välja ka koduõendusteenust ja selle osutajaid Tallinnas tutvustav infovoldik, mida jagatakse linnaosade sotsiaalosakondades. Materjal on kättesaadav ka juuresoleval lingil.

Tugirühma tegevust toetavad MTÜ Inkotuba ja Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet.

Tallinna omastehooldajate tugirühma järgmine kohtumine toimub kolmapäeval, 18. jaanuaril, mil on kavas rääkida pidamatusest ja selle hooldusel kasutatavatest toodetest. Oodatud on nii vanad olijad kui uued huvilised.

Kohtumiseni uuel aastal!