NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Omastehooldajad kohtusid Kuressaares

Omastehooldajad kohtusid Kuressaares

Sel teisipäeval, 29. mail kohtusid Kuressaares omastehooldajad Inkotoa naistega. Lisaks oli külla kutsutud Tiina Tursman, kes on üks “Omastehooldaja käsiraamatu” autoritest ja omastehooldajate liikumise aktiviste.

Osalejad said ülevaate Inkotoa tegemistest sh Tallinna omastehooldajate liikumisest. Kuressaare Inkotoa nõustaja Ivi Tammeaid rääkis pidamatusest ja põetus-hooldusvahendite kasutamisest.

Tiina Tursman pööras tähelepanu enesehoiule. Eestlaslik uhkus ei luba raskuste ees alla anda: kui vaja hoolealust tõsta, siis tõstetakse. Alles siis kui hakkavad selja- ja muud tervisehädad, saadakse aru, et midagi peaks teistmoodi tegema. Pikaajalise hooldamise tulemusel tegib väsimus, unetus, ärevus, pinge, millest võib välja kujuneda tõsine depressioon. Ja kui hooldaja enam ei jaksa, siis jääb ka hooldatav hätta. Tiina tutvustas osalejatele eneseabivõtteid, kuidas toimida ärevuse korral, kuidas enda pingeid maandada.

Mitu osalejat leidis, et hooldajad peaksid vahete-vahel kohtuma, et õppida üksteise kogemustest ning ühised kohtumised sarnases olukorras olevate inimestega annaksid tuge, mõistmist.

Ürituse lõppedes tehti otsus saada omavahel kokku uuesti sügisel. Lisaks ilmub Tiina sulest omastehoolduse teemaline artikkel 8. juunil Saarte Hääles.