NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Omastehooldust vajab 17% Eesti elanikest

Omastehooldust vajab 17% Eesti elanikest

Eile, 28. veebruaril Tartus omastehoolduse teemalisel seminaril peetud ettekannetest selgus, et Eestis vajab omastehooldaja tuge 17% inimestest.

Omastehooldajatele ja sotsiaaltöötajatele suunatud seminari korraldaja MTÜ Inkotuba andis koostöös Eesti Haigekassaga välja täiendatud kordustrüki eestikeelsest „Omastehooldaja käsiraamatust“.

17% Eesti elanikkonnast moodustavad hooldatavad, selgus eelmisel aastal Eestis läbi viidud Eurobarameetri uuringust, ütles üks esinejaist, Tallinna Ülikooli Sotsiaaltöö Instituudi direktor professor Lauri Leppik. Leppik rääkis omastehooldajate toimetulekust Eestis ja andis ülevaate Tallinna Ülikooli selleteemalisest uuringust.

Hooldatavaks jäämise peamiseks põhjuseks Eestis on liikumispuue; peamiseks hooldussuhteks on olukord, kus eakas abikaasa hoolitseb oma eaka kaasa eest. Küsitlusest selgus, et kuigi olulisel kohal on ka rahalised probleemid, tunnevad omastehooldajad enim puudust infost abi- ja toetusvõimaluste kohta. Seepärast soovitas Leppik omavalitsustel tegeleda esmajärgus omastehooldajatele suunatud koolituse ja infojagamise arendamisega.

Võrumaa Omavalitsuste Liidu sotsiaaltöö peaspetsialist Marianne Hermann rääkis omastehooldusest läbi sotsiaaltöötaja pilgu. Oma kogemuste põhjal ütles ta, et töö heaks korraldamiseks on omavalitsuse poolt kõige enam vaja head tahet, mõistvat suhtumist, veidi raha ning ka tunnustust omastehooldajatele.

MTÜ Eesti Omastehooldus asutajaliige Helle Lepik tutvustas aga lühidalt plaane Eesti omastehoolduse arengukava ja tegevuskava koostamiseks. 2012. toimub selleks viies maakonnas pilootprojekt, mille käigus kogutakse infot kohalikelt omavalitsustelt, vabaühendustelt ja teenusepakkujatelt ning omastehooldajatelt.

Seminar toimus käesoleva aasta alguses ilmunud põhjalikult uuendatud “Omastehooldaja käsiraamatu” tutvustuseks. Raamat on tasuta praktiline abivahend mitte ainult lähedase kodus hooldajale, vaid ka kõigile meditsiini- või sotsiaaltöö spetsialistidele, kes oma igapäevatöös omastehooldajatega kokku puutuvad. Raamatu andis koostöös Eesti Haigekassaga välja MTÜ Inkotuba.

MTÜ Inkotuba loodi 2001. aastal. Igapäevateenusena pakub Inkotuba vastuseid uriinipidamatusalastele küsimustele ning annab tasuta professionaalset abi kõikidele soovijatele. Inkotoast saab soetada vajalikke mähkmeid, hooldus- ja abivahendeid, samuti korraldab MTÜ Inkotuba pidamatusealaseid koolitusi. Lisaks Tallinnale on Inkotoad Tartus, Pärnus, Võrus, Viljandis, Rakveres, Haapsalus, Kuressaares, Paides, Kohtla-Järvel ja Narvas. Ka “Omastehooldaja käsiraamatut” saab tasuta kõigist Inkotubadest.

Lauri Leppiku ettekande pdf-versioon.

Helle Lepiku ettekande pdf-versioon.

Lisainfo:
Pirjo Vaarmaa, MTÜ Inkotuba projektijuht,
Tel: 55500290
E-post: pirjo@inkotuba.ee
www.kuivaks.ee
www.tenapood.ee