59.a naine hädas tupe kipitusega? (16.02.2017)

59.a naine hädas tupe kipitusega? (16.02.2017)

Küsimus:
Tere, doktor! Olen 59.a, üle aasta vaevelnud pidevate põiehädade käes ja olnud seetõttu 4 kuud töölt eemal. Kuna uriinis kasvanud küll kolibakter küll enterokokk, siis saanud ka terve aasta iga kuu 1-2 antibiootikumi, kuid nii kui antibiootikum ära jäi, hakkas tirtsutamine ja pakitsus -kipitus all. Siis sain veel pofülaktikaks 1 tbl Nitrofurantoinin, kuid kuna 2 viimast kuud pole uriini külv enam bakterit näidanud, jäi seegi antibiootikum ära ja olen 2 kuud tarvitanud Urosepti ja Canephroni vaheldumisi, kuid lõpmatuseni ei saa ka neid tarvitada. Minu elu aga segab meeletu kipitus-pakitsus all kogu aeg, eriti peale urineerimist, samas pissida valus pole. Tehtud tsüstoskoopia, neerude röntgen, ultraheli, mis kõik korras. Günekoloog määras Vagifemi, mida olen tarvitanud 1,5 kuud. 2 nädalat tagasi tehtud pap-test oli selline-kepiline mikrofloora, lactobacillus, vahe ja pindmise kihi lameepiteel, paljaid lüüsunud tuumi, metaplastilised rakud. NILM/hyperplasia-laesio reaktiva secundaria/PAPII Seent välja ei külvatud. Palun, mida tähendab see hyperplasia ja kas võingi edasi Vagifemi võtta ning kas minu hädad (väga segav kipitus-pakitsus all) on rohkem uroloogilised või ka günekoloogilised? Millist ravi soovitaksite või millist lahendust näeksite? Väga tänades ja Parimat soovides, murelik patsient.

Vastus:
Tere, Tsütoloogia on teil korras ja hüperplaasia on tingitud vanuselistest muutustest. Vagifemi peate kindlasti edasi kasutama, kuna kipitus on osaliselt tingitud üleminekueast tingitud tupe limaskesta atroofiast. Ka põie limaskest muutub õhukeseks, sellest sagedased põieinfektsioonid, kuna vastuvõtlikkus on suur. Kroonilised põletikud põies on atroofia tagajärg. Seega soovitan palju vedelikku juua, pidevalt vähemalt pool aastat võtta Canefroni ja ka Nitrofurantoini õhtul 1 tablett on profülaktikas hea ja nii vähemalt 6 kuud. Hea on jõhvikamahl ja arbuus, viimane ka puhastab neere ja põit. Probleem on rohkem günekoloogiline, kuid uroloogi konsultatsioon on antud juhul oluline.

DR Kadastik