23.a noormees, valu kubemepiirkonnas – põletik? (03.07.2017)

23.a noormees, valu kubemepiirkonnas – põletik? (03.07.2017)

Küsimus:
Olen 23 aastane noormees. Probleem algas  kuskil märts-aprill, kui olin kaitseväes ning hakkasin tundma vahetevahel nõrka valu kubeme taga pärast urineerimist, mis juhtus umbes üks-kaks korda kahe nädala jooksul. Lisaks viibisin palju niiskes ning külmas keskkonnas (mets). Vahest panin tähele, et ka urineerimine oli sage, kuskil 5-6 korda päevas. Kuid mai kuus nagu asi paranes ning ei tundnud enam mingeid vaevusi, seega arsti juurde ei läinud. Juunis oli situatsioon, kus urineerimise ajal panin tähele, et uriin on kahtlaselt ebaselge, selline piimja värviga ning pärast seda esines ka kohe pakitsus alakõhus. Pärast seda ülejärgmine päev sain kohe arsti juurde. Tehti vereanalüüs, kus PSA tase oli 5, uriinis oli leukotsüütide tase kõrge, kuid uriinikülv oli negatiivne. Lisaks ultrahelis ei leitud midagi ning jääkuriini põide ei olevat jäänud. Diagnoosiks pandi prostatiit ja määrati kuuks ajaks antibiootikumid. Hetkel olen võtnud pool kuud antibiootikume ja enam mingeid vaevusi tunda ei ole. Küsimus siis selline, et kui mul uriinikülv oli negatiivne ehk abakteriaalne prostatiit, kas ma peaks siis antibiootikume edasi võtma või minema kiiremas korras uroloogi juurde, kes tegeleks siis põletikureaktsiooni uurimisega. Eriti murelikuks tegi mind PSA näit. Perearst ütles, et eesnäärme põletikuga võib see kõrgeks minna, lisaks mainis, et ma ei muretseks eesnäärmekasvaja pärast enne kui ma 40 eluaastatesse pole jõudnud. (Olen suur ülemõtleja ja hüpohondria ei ole minu puhul uus asi)

Vastus:
Tere, perearstil on õigus, PSA ei ole kasvaja spetsiifiline marker ja tõuseb ka põletikuga. Kui tõesti varasemalt on tegemist olnud ka eesnäärme põletikuga, siis võib tõesti tekkida ägenemine kui on olnud külmetus jne. Ei tasu sellepärast üle mõelda, kuna selliseid probleeme esineb ka teistel. On vajalik lihtsalt uroloogil-androloogil lasta teha täiendavad uuringud ja vajadusel raviskeemi pikendada. Kui perearst on määranud AB kuuri siis loomulikult on mõttekas ravikuur korralikult lõpetada ja seejärel siiski erialaspetsialistil  konsulteerida, et vältida jääknähtude jäämist. Praeguse mulje alusel jääb tõesti kahtlus võimalikule eesnäärme põletikule, Teie vanuses kindlasti pahaloomulise protsessiga eesnäärmes tegemist ei ole.

Lugupidamisega
Dr. G.Timberg