NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Uuring: noktuuria mõju on alahinnatud

Uuring: noktuuria mõju on alahinnatud

Öine tõusmine tualetiskäimiseks võib töövõimele halvemini mõjuda kui astma või kroonilised kopsuhaigused, näitab hiljuti Milanos Euroopa uroloogia assotsiatsiooni kongressil tutvustatud uuring.

Seisundit, kus inimesel tuleb öösel tualetti minekuks üks või enam korda üles ärgata, nimetatakse noktuuriaks (lad k nocturia) ning uroloogide hinnangul on selle mõju tervisele alahinnatud.

Uuringu käigus küsitleti 261 naist ja 385 meest, kirjutab Daily Telegraph ning paluti selgitada, milline on selle seisundi mõju inimeste töövõimele ja enesetundele. Noktuuria vähendas töövõimet kui 24 protsenti – see määr on suurem, kui astma ja mõnede krooniliste kopsuhaiguste puhul. Võime tegeleda vabaajategevustega vähenes 34 protsenti.

Seisundi all kannatajatel on enamasti kõige keerulisem pärast tualetiskäimist uuesti uinuda. See aga rikub unerütmi ning võib viia insomniani. Kuigi noktuuria tähtsust on alahinnatud ja peetud seda üheks vananemisega paratamatult kaasnevaks nähtuseks, näitab antud uuring, et tegemist on tõsise haigusega, millel on kaugeleulatuvad tagajärjed.