NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

MTÜ Inkotuba pöördumine sotsiaalministrile

MTÜ Inkotuba pöördumine sotsiaalministrile

11 aastat põetushoolduse alase nõustamise ja pidamatushooldusvahendite pakkumisega tegelenud MTÜ Inkotuba pöördub Teie poole seoses inkontinentsitoodetele funktsionaalsusgrupi põhiste piirhindade kehtestamisega tänavu jaanuarist.

Meile jääb arusaamatuks väide sotsiaalministeeriumi teates 4. jaanuarist 2013 „Inkontinentsitoodetele kehtestud funktsionaalsusgrupi põhised piirhinnad, mis aitavad kaasa hinnatõusu pidurdamisele“. Vähemalt MTÜ Inkotuba müügikohtades ei ole iga-aastaselt ja pidevalt pidamatustoodete hinnad tõusnud. Kui üldse, siis on tegemist olnud väikese osa toodetega seotud hinnatõusuga, vahemikus 3-5%. Samuti on inimestel olnud kogu aeg võimalus erinevate toodete vahel valida. Ministeeriumi poolt kehtestatud ja kinnitatud inkontinentsitoodete piirhinnad on kehtinud 2011. a. ja 2012. a. muutumatuna.

Kõige kurvem ja murettekitavam on aga see, et funktsionaalsusgrupi põhistele hindadele üleminek on mõjutanud eelkõige kuni 18-aastaseid puuetega lapsi sh eriti vanemaid lapsi, kes kasutavad juba täiskasvanute mähkmeid. Kehtestatud piirhindade süsteem muudab puuetega laste puhul teatud toodetele nende lastevanemate igakuised kulutused kordades suuremaks kui eelmistel aastatel! See omakorda toob kaasa ohu, et oluliselt halveneb hooldatavate igapäevane elukvaliteet. Näiteid sellest võib tuua juba ainuüksi jaanuari põhjal, mil MTÜ Inkotuba töötajad on puutunud kokku mitmete lapsevanematega, kes seoses piirhindade kehtestamisega ei saa oma lapsele lubada samu pidamatustooteid, mida nad enne kasutasid, vaid on sunnitud tegema valiku odavamate toodete kasuks, mis ei ole kahjuks nii lekkekindlad ja lasevad uriini läbi. On lapsevanemaid, kel nüüd tuleb kvaliteetsete ja lapsele seni ka füsioloogiliselt sobinud mähkmete eest maksta lausa neli korda kallimat hinda ehk siis varasema 10.20 euro asemel 42.00 eurot kuus! Samuti on teada juhud, kus koolist on saadetud madalama hinnaga, kuid vähem kvaliteetsed tooted lapsevanemale tagasi ja palutud nende väljavahetamist.

Juhime tähelepanu, et riigi toetus sellele sihtrühmale on juba tänagi väike ja omastehooldajad on väga keerulises olukorras. Neil puudub võimalus pühenduda oma erialasele tööle, säilitada kvalifikatsioon ja sissetulek ning seda olukorras, kus tegemist on ühe madalaima sissetulekuga elanikerühmaga Eestis. Antud funktsionaalsuspõhiste piirhindade printsiibi puhul läheb nende elu veelgi keerulisemaks, sest seoses pidamatustoodete hinnatõusule, sunnivad uued piirhinnad inimesi kasutama madalama kvaliteediga pidamatustooteid, mis lisavad tööd omastehooldajatele ning võivad kaasa tuua lisaprobleeme (nt nahaärritused, lamatised).

Kas riik on tõepoolest valmis võtma vastutust puuetega inimeste, voodihaigete, eakate jt uriinipidamatuse all kannatavate inimeste elukvaliteedi halvenemise eest?

Kogu Euroopa liigub täna kvaliteetse individuaalse hoolduse suunas. Läbiviidud uurimused ja ülevaatestatistika näitavad, et kodune hooldus on hooldatavale emotsionaalselt parim lahendus ning riigi jaoks ka kordi odavam, seda isegi juhul, kui hooldus on täielikult ehk 100% riigi poolt kompenseeritud.

MTÜ Inkotuba spetsialistide arvates peaks kompensatsioonisüsteemi aluseks olema ennekõike riiklik hooldusstrateegia, mis sõnastab riigi tulevikusuunad hoolduskvaliteedis ja hooldussüsteemis. Palju häid näiteid on selles osas võtta kogu Euroopast, eelkõige meie naabritelt Põhjamaadest.

Teeme ettepaneku vaadata üle funktsionaalsuspõhiste piirhindade kehtestamise põhimõtted, et vältida isiku omaosaluse nii suuri erinevusi kvaliteetsemate ja hinnalt odavaimate toodete vahel. Seniks aga palume taastada puuetega laste inkontinentsitoodete puhul endine isiku omaosaluse (10%) ja riigi osaluse (90%) arvutamise kord, mis lähtus toote hinnast, mitte funktsionaalsuspõhise grupi hinnast. See vähendaks oluliselt puuetega laste perede maksekoormust ja aitaks kaasa individuaalsetest eripäradest sobivate toodete kasutamisele ning elukvaliteedi säilitamisele.

Lugupidamisega,
Eha Topolev
MTÜ Inkotuba tegevdirektor

MTÜ Inkotuba pakub igapäevateenusena vastuseid põetus- ja pidamatusalastele küsimustele ning annab tasuta professionaalset abi kõikidele soovijatele. Inkotoast saab soetada vajalikke sidemeid, mähkmeid, hooldus- ja abivahendeid, samuti korraldab MTÜ Inkotuba pidamatusealaseid koolitusi. Tallinnas koguneb MTÜ Inkotuba eestvõtmisel kord kuus Tallinna omastehooldajate tugirühm. Lisaks Tallinnale on Inkotoad Tartus, Pärnus, Võrus, Viljandis, Rakveres, Haapsalus, Kuressaares, Paides, Kohtla-Järvel ja Narvas.