NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

“Omastehooldaja käsiraamatu” kasutajate küsitluse tulemused

“Omastehooldaja käsiraamatu” kasutajate küsitluse tulemused

MTÜ Inkotuba viis 2012. a septembris-oktoobris läbi tagasiside küsitluse hindamaks käsiraamatu tähtsust, kasutusmugavust ja muud.

Küsitlus koosnes kahest osast: kirjalik ankeetküsitlus viidi läbi piirkondlikes Inkotubades ja vastajateks olid omastehooldajad. Teise sihtgruppi moodustasid tervishoiuasutuste töötajad ning Inkotubade nõustajad. Küsimustele oli võimalik vastata Inkotoa kodulehel www.kuivaks.ee
Järgnevalt toome ära tulemused.

1) Küsitlesime omastehooldajad, kes said tasuta käsiraamatu piirkondlikust Inkotoast. Ankeete täideti Tallinna, Tartu ja Pärnu Inkotubades.

Vastajaid kokku: 25.
Keskmine vanus: 58 eluaastat; kõige noorem 29. a., kõige vanem 73. a.
Mehi 3, naisi 22.

Järgnevalt on ära toodud küsimuste kaupa osalejate vastused:
16-le vastajale meeldis raamat väga , 9-le meeldis raamat. Ei olnud kedagi, kellele ei oleks käsiraamat üldse meeldinud.

Ankeedi täitnud isikud hindasid käsiraamatust loetud informatsiooni järgmiselt: 19 (76 %) vastajat leidis, et see on väga oluline, 6 (24%) – oluline.

Hinnangul käsiraamatu kasutamise mugavuse kohta olid arvamused järgmised: lihtsalt mõistetav – 22 (88%) inimest, osaliselt arusaadav – 3 (12%) inimest ja keeruline ei tundunud raamat kellelegi.

Küsisime tagasisidet, millist tervisealast infot soovivad osalejad veel trükisena saada.
Vastused olid järgnevad:

  • täpsem õpetus, kuidas hankida abivahendi kaarti;
  • voldik, kust tellida järgmisi teenuseid 1) küünte lõikamine, 2) juuksur, 3) invatranspordi tellimine, 4) hambaravi, 5) asendushooldaja, 6) toidu tellimine, 7) pesu pesumajja viimine;
  • info teenuste kohta, mida saaks voodihaigel kodus kasutada, perearst ja sotstöötaja ei tea midagi;
  • soovin teada rohkem puudega lapse hooldusest;
  • liigesehaiguste, vererõhu kohta;
  • rehabilitatsioon, pärimine.

2. Küsitlus tervishoiuasutuste töötajate ja Inkotubade nõustajate seas.

Vastajaid kokku: 23
Keskmine vanus: 48. a., noorim 26. a., vanim 72. a.
Asutuse tüüp: Inkotuba – 3, tervishoiuasutus – 20.
Ametikoht: õde (sh tervise-, kodu-, ülem-, pere-, vanemõde) 16, nõustaja – 3, juhataja/juhatuse liige 2, ravijuht – 1, sotsiaaltöötaja – 1.

Küsimusele “Kuidas kasutate trükist Omastehooldaja käsiraamat?” vastati järgnevalt: jagan aktiivselt patsiendile koos selgitustega – 20 vastajat; patsient leiab raamatu ooteruumist – 2 ja muu – 1. Viimase selgitus oli järgmine: jagame patsiendi omastele koos selgitustega. Samuti hooldajatele.

Kolm (3) vastajat leidis, et käsiraamat on väga sobilik, 20 inimest, et vastab enam-vähem vajadustele ning ebasobivaks ei pidanud raamatut ükski vastaja.

Uuringu tulemused näitavad, et “Omastehooldaja käsiraamatut” oli ja on vaja eeskätt omastehooldjatele, kuid ka tervishoiuasutuste töötajatele. Hea meel on tõdeda, et vastajad tervishoiuasutustest jagasid aktiivselt raamatuid patsientidele.

Osalejad leidsid, et sisu poolest on raamat nende jaoks väga oluline ja tekst raamatus lihtne ja loogiline. Raamatu parendamiseks tehti mõningaid ettepanekuid nt lisada illustratsioone, kirjeldada kodustes tingimustes tehtavaid kehalisi harjutusi jmt.