NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Sotsiaalministeerium: maksimaalse hüvitamise piirhinnad parandavad abivahendite kättesaadavust

Sotsiaalministeerium: maksimaalse hüvitamise piirhinnad parandavad abivahendite kättesaadavust

Pressiteade: 1. juulil jõustub abivahendite eraldamist reguleeriv määruse muudatus, mille
peamiseks eesmärgiks on parendada tehniliste väikeabivahendite kättesaadavust ja ajakohastada inkontinentsitoodete loetelu. Määrus kehtestab maksimaalse hüvitamise piirhinnad standardsetele
liikumisabivahenditele, ortopeedilistele jalatsitele, sisetaldadele ning tallatugedele.

Sotsiaalministeeriumi asekantsleri Riho Rahuoja sõnul on antud muudatus üheks osaks abivahendite soodustingimustel eraldamise korralduse ja rahastamise skeemide uuendamise protsessis, mille käigus töötatakse välja ja kehtestatakse maksimaalse hüvitamise piirhinnad. „Maksimaalse hüvitamise piirhindade kehtestamine pidurdab iga-aastast hinnatõusu ning vähendab kompenseerimisvajadust ületavate toodete toetamist. See aga võimaldab pakkuda suuremale hulgale inimestele abivahendeid ja vähendada abivahendite järjekorda võrreldes senisega hinnanguliselt kuni 100 000 euro võrra aastas,“ täpsustas Rahuoja.

Kui varem hüvitas riik soodusprotsendi ulatuses abivahendi ostmist või laenutamist ükskõik millise hinnaga tehnilise abivahendi puhul ja inimene tasus ainult sellest ülejääva omaosalustasu, siis nüüd hüvitab riik soodusprotsendi suuruse alusel piirhinna ulatuses. Tehnilise abivahendi, mille hind on alla piirhinna, ostu korral arvutatakse riigipoolne soodustusprotsent (50%, 70%, 90%) toote müügihinnast.

Piirhinnast kõrgema hinna korral arvutatakse soodustusprotsent piirhinnast, st juhul, kui abivajaja soovib osta tehnilist abivahendit, mille tegelik hind on kehtestatud piirhinnast kõrgem, maksab abivahendile kehtiva piirhinna ja selle tegeliku hinna vahe abivajaja ise.

Abivahendite müügihindadega võib tutvuda külastades erinevaid abivahendeid pakkuvaid ettevõtteid, hindade osas saab teavet ka elukohajärgsest maavalitsusest või Astangu Puudealase Teabe ja Abivahendi Keskusest.

Kui inimese elukohajärgses maakonnas pole piirhinna või sellest odavama hinnaga teenusepakkujat, siis peaks inimene pöörduma elukohajärgse maavalitsuse poole, kes aitab leida lahenduse piirhinnaga või sellest odavama toote ostmiseks. Lisateavet saab Sotsiaalministeeriumi koduleheküljelt (allalaetav pdf).