NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Ministeerium eraldab puudega laste hoiuteenuse osutamiseks 371 eurot lapse kohta

Ministeerium eraldab puudega laste hoiuteenuse osutamiseks 371 eurot lapse kohta

Sotsiaalministeerium eraldab 1 116 303 eurot lapsehoiuteenuse osutamiseks sügava ja raske puudega lastele.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on raha eraldamise eesmärk pakkuda peredele tuge eelkõige koolivaheaegadel, lasteaia puhkuste ajal või nädalavahetustel. “Puudega lapse vanemal on õigus taotleda lapsehoiuteenust, mis toetab lapsevanema töötamist, õppimist või toimetulekut ja teenust võib kasutada nii ööpäevase kui ka päevase teenusena, ka ainult tundide arvestuses,” täpsustas minister.

2012. aastal on riigi rahastatava lapsehoiuteenuse piirmäär raske või sügava puudega lapse kohta 371 eurot kalendriaastas. Kui soovitakse teenust riiklikult kehtestatud maksimaalse maksumuse määrast rohkem, siis katab teenuse kulud lapsevanem koos kohaliku omavalitsusega kokkuleppe alusel. Lapsehoiuteenuse eesmärk ei ole asendada lasteaeda või kooli, sest puudega lastel on teiste lastega võrdne õigus käia haridusasutuses.

Tegevusloaga lapsehoiuteenuse pakkujaid on Eestis üle 350-ne, mõned neist on spetsialiseerunud ainult puudega lastele. Lapsehoiuteenust pakutakse nii lapsehoidja kui ka lapse enda kodus või teistes sobilikes ruumides. Kõik lapsevanemad, kes kasvatavad raske või sügava puudega last, võivad pöörduda kohaliku omavalitsuse poole riikliku lapsehoiuteenuse saamiseks. Raha eraldatakse kolmepoolse (lapsevanem, omavalitsus, teenusepakkuja) lepingu alusel. Lapsevanem ise valib endale sobiva tegevusloaga teenusepakkuja. Raske ja sügava puudega laste arv, kelle puhul lapsehoiuteenust riiklikult rahastati oli 2011. aastal 587. See arv on tõusnud igal aastal. Juhul kui lapsehoiuteenuse järele puudub vajadus, võib kohalik omavalitsus eraldatud vahenditest pakkuda muid puudega laste suunatud hoolekandeteenuseid.

Sama käskkirja alusel eraldatakse maavalitsustele asenduskoduteenusel viibivate laste ülalpidamiskuludeks 2012. aasta esimesel poolaastal seoses 9. veebruaril jõustunud uute teenuste hindadega täiendavalt 117 233 eurot. Vabariigi Valitsus kiitis veebruaris heaks määruse eelnõu, millega tõstetakse alates 1. jaanuarist 2012 asenduskodu teenusel viibiva lapse pearaha 15 euro võrra kuus. Kokku on sel aastal planeeritud laste riiklikuks hoolekandeks 11 676 583 eurot.