NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Postimees kirjutab omastehooldajatele alkoholismist rääkinud psühholoogist

Postimees kirjutab omastehooldajatele alkoholismist rääkinud psühholoogist

Postimehe lisa Tarbija24 kirjutab Tallinna omastehooldajate tugigrupile eelmisel kolmapäeval esinenud Wismari haigla psühholoogi Milvi Igalaane ettekandest alkoholisõltuvuse teemadel: kõik inimesed, kes alkoholi tarbivad, on sõltuvusohus, kuid seda ei teadvustata.

Igalaane sõnul kujuneb alkoholisõltuvus meestel tavaliselt välja pikema aja jooksul – mõnel kulub sellest 20 aastat või enamgi. Naiste vastupanuvõime alkoholile on nõrgem ja nemad võivad varem haigestuda, kirjutab Postimees.

See, kes seltskonnas viimasena laua taha jooma jääb ja hästi alkoholi kannab, on tegelikult kõige enam ohustatud, rääkis psühholoog. Kes esimesena laua alla kukub, see ei saa palju juua ja temal nii suurt ohtu pole. Ka järgmise päeva pohmell on hea näitaja, sest annab negatiivse signaali. Kel enam pohmelli ei teki, on teel sõltuvuse poole.

Sõltuvuse korral tekitab alkohol tungi, mida inimene ei suuda kontrolli all hoida. Ilma alkoholita on tal paha olla, sest ainevahetus on juba häiritud. Selline inimene ei hooli ka sellest, et lähedastele kannatusi põhjustab, sest tema moraal on alla käinud.

Sõltlaste puhul on üsna tavaline, et nad hakkavad siis, kui alkoholi enam ei saa, halvasti käituma ja ähvardama, lubavad ennast ära tappa. Igalaane hinnangul on enamasti tegu siiski näitlemisega, selleks et oma eesmärki saavutada ehk pudel kätte saada.

Alkohoolikule on iseloomulik ka muude huvide kadumine ja üldine ükskõiksus ümbritseva suhtes. Psühholoogi sõnul lööb pidev alkoholi tarbimine hormoonid sassid, mistõttu naised muutuvad mehelikumaks ja mehed naiselikumaks. «Kas olete näinud joodikute kampasid, seal on kõik ühesugused ja raske vahe teha,» tõi ta näite.

«Kõik inimesed pole võrdsed. Mõni joob iga päev kaks pudelit veini ja ei midagi, teisele tekib sõltuvus kahest õllest nädalast,» rääkis psühholoog. «Suuresti on tegu geneetilise haigusega, aga kes julgeb kinnitada, et meie esivanemate hulgas pole kunagi alkohoolikuid olnud?» küsis ta.

Loe Postimehe artiklit tervikuna siit.

Tallinna omastehooldajate tugigrupp, mille kokkusaamisi korraldab MTÜ Inkotuba ja toetab Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet, kohtub iga kuu kolmandal kolmapäeval (va juuli).