NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

Teatris NO99 etendub servapidi põetamist puudutav etendus “Misery”

Teatris NO99 etendub servapidi põetamist puudutav etendus “Misery”

Teatris NO99 esietendus oktoobri lõpus Eva Klemetsi lavastuses “Misery”, kus peategelasi mängivad Marika Vaarik ja Peeter Volkonski puudutavad servapidi põetamise teemat.

Nagu kirjutab Eesti Päevalehes Andres Laasik, pole Stephen Kingi õudusromaani põhjal sündinud Eva Klemetsi lavastus „Misery” tavaline psühholoogiline õudukas.

“Teravdatud tõlgendus pakub üldistatud lugu täis võitlust ja ängistust,” kirjutab Laasik.

Teater ise iseloomustab lavastust järgmiselt. “Misery” on lugu vastutusest inimese ja tema loodu ees. Ajal, mil inimlikkus on üha enam taandumas märatsevate hullude ja fundamentalistide ees, kõlavad Stephen Kingi esitatud küsimused uues valguses. On mugav mõelda, et banaalne kurjus sünnitab erandlikke monstrumeid, ja palju keerulisem on asetada iseennast kunsti, mõrva ja üksinduse halastamatusse ristumispunkti. Piiratud olukorrast tehakse meeleheitlikke pääsemiskatseid. Neid teeme me kõik.

Stephen Kingi “Misery” on õudusromaanide klassika. Abitusse olukorda jäänud kirjanik (Peeter Volkonski) sõltub tema suurima fänni (Marika Vaarik) lahkusest. Kuid ka suurimatel fännidel on lahkust vaid loetud kogus. Sest mis muud kui vägivald jääbki üle inimesel, kelle ideaal on siinsamas, tema magamistoas, kuid selle asemel, et tõesti olla ideaal, muretseb ta hoopis sedavõrd banaalsete asjade pärast nagu ellujäämine. Põetaja viha on mastaapne ja loominguline. Kirjaniku abitus äärmuslik. Sündiv konflikt on terav nagu madratsi alla peidetud kirve tera.

Eva Klemetsi lavastus rajaneb Kingi romaanil. Kuid Kirjaniku sisemonoloogist jääb laval väheks. Teatriruum avaneb, õudus siseneb. Lõpp näib olevat vältimatu. Ja ta ongi. Aga ometi mitte selline, nagu me võiks arvata.

Autor Stephen King
Lavastaja Eva Klemets
Kunstnik Kairi Mändla

Osades Marika Vaarik ja Peeter Volkonski (külalisena).

Info etenduse kohta NO99 kodulehel.

Etendused:

18., 19., 21., 22., 25., 26. novembril 2011

Illustratsioonina kasutatud foto autor Tiit Ojasoo/NO99