NB! Konto number ja ettevõtte nimi on muutunud!

MTÜ Inkotuba täiendusettepanekud Omastehoolduse foorumi pöördumisele

MTÜ Inkotuba täiendusettepanekud Omastehoolduse foorumi pöördumisele

MTÜ Inkotuba toetab omastehooldajate huve esindavat kirjalikku pöördumist, mille algatajaks on MTÜ Eesti Omastehooldus ning lisab omapoolsed täiendusettepanekud.

MTÜ Inkotuba täiendusettepanekud Omastehoolduse foorumi pöördumisele, mis on suunatud Riigikogu Sotsiaalkomisjonile

1. Omastehooldaja mõiste defineerimine. MTÜ Inkotuba leiab, et omastehooldajate olukorra kiireks parandamiseks on kõige kriitilisem defineerida omastehooldaja kui õiguslik subjekt Eesti seadusandluses. Kas selleks oleks vajalik eraldi omastehoolduse seaduse eelnõu algatamine, või olemasolevate seaduste (pensioniseadus, ravikindlustusseadus, jne) kohandamine ja täiendamine, eeldab MTÜ Inkotuba hinnangul juriidilist konsultatsiooni sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonnas pädevate juristidega. Juriidilistes küsimustes ootame abi Sotsiaalministeeriumilt.

2. Sotsiaaltöötaja koolitamine, info koondamine. Võtmeisikuks omastehooldajate nõustamisel on MTÜ Inkotuba hinnangul sotsiaaltöötaja. Nagu Omastehoolduse foorumil mitmel korral rõhutati, on üheks omastehooldajaid vaevavaks suureks probleemiks infopuudus – seda olemasolevate toetuste taotlemise, hooldusvõtete ja paljude muude põletavate probleemide lahendamiseks. Tihti on soovitused hakkamasaamiseks infovoldikute, veebilehtede, tugirühmade töö, koolituspogrammide või muul kujul juba olemas, kuid need materjalid on varjul kellegi kabinetikapis või mujal, kust neid lihtsa vaevaga üles ei leia. Sotsiaaltöötaja peab orienteeruma toetussüsteemi võimalustes ja muudes küsimustes. Sotsiaaltöötaja peab andma endast parima, et klient saaks vastuse, mis tema probleemi lahendab. Kui sotsiaaltöötaja siiski ei oska probleemile ise lahendust leida, peab ta suutma abivajaja edasi suunata kompetentse isiku või muu allika juurde. Samuti leiame, et infomaterjalid peaksid olema koostatud lihtsas ja arusaadavas keeles, et omastehooldaja neist mitte segadusse ei satuks. Sotsiaaltöötajate koolituse koordineerijaks võiks MTÜ Inkotuba hinnangul olla Sotsiaalministeerium.

3. Kuni 3 vaba päeva kuus ja kuni 2 miinimumpalga suurune toetus hooldajale. Sotsiaalsete garantiide küsimuses toetame ettepanekut võimaldada omastehooldajale 1-3 vaba päeva kuus. Selleks tuleb hakata looma asendushooldajate võrgustikku – kui talupidajal või perearstil on võimalik võtta puhkuse ajaks endale asendaja, peab selline võimalus tekkima ka omastehooldajal. Lisaks tõstab MTÜ Inkotuba hinnangul omastehooldaja sotsiaalset kindlustatust märgatavalt kuni 2 miinimumpalga suuruse toetuse kehtestamine kuus. Leiame, et toetuse määramine peaks olema juhtumipõhine. Nagu näitab Soome kogemus, on selline paindlik lähenemine võimaldanud lahendada paremini kõige suuremas hädas olijate probleeme.

4. Töörühma moodustamine. MTÜ Inkotuba soovitab moodustada töörühma, kes Omastehoolduse foorumi osalejate poolt koostatud ettepanekute paketi elluviimist jälgib ja toetab. Kõige enam vajame me, et asjad muutuksid ja seda paremuse poole, mitte ei sumbuks pärast esimese meediakära vaibumist.

5. MTÜ Omastehooldus tegi ettepaneku pakkuda omastehooldajatele baaskoolitust. Lisame siia omalt poolt, et sellise koolituse vajadust tuleb kõigepealt uurida – milline see oleks ja kuidas seda reaalselt saaks ellu viia. Leiame, et omastehooldajate tugirühmades võiks käsitleda enim vajaminevaid teemasid, saada üksteiselt tuge ja nõu, lisaks võiks see sisaldada võimalust sotsiaaltöötaja poole pöördumiseks.

6. Tugi- ehk kogemusrühmade ja –nõustajate võrgustiku loomisel võiks kaasata Euroopa Sotsiaalfondi vahendeid, unustamata seejuures ära jätkusuutlikkust ehk peale projektide lõppemist peaks võrgustik olema võimeline edasi töötama.

7. Tööandjate paindlikkus – omastehooldaja osaajaline töö, ajutine eemalolek – sõltub ettevõtte võimalustest. MTÜ Inkotuba näeb siinkohal pigem paindlike tööandjate tunnustamist, kui riiklike (sunni-)meetmete rakendamist.

MTÜ Inkotoa eestvõttel alustas 2003. aastal tööd omastehooldajate Tallinna tugirühm, mille kooskäimisi on sageli toetanud Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet. Ka andis MTÜ Inkotuba 2003. aastal välja „Omastehooldaja käsiraamatu“, millest on ilmunud kordustrükk ning venekeelne omastehooldaja käsiraamat (2007). Käesoleva aasta lõpus ilmub Haigekassa toel „Omastehooldaja käsiraamatust“ põhjalikult uuenenud väljaanne. Käsiraamat jagab praktilisi teadmisi ja näpunäiteid sellest, kuidas hooldamisega paremini hakkama saada. Lisaks leiab raamatust pisut nõu ka hooldaja iseendale, kuna ka tema vajab väga tuge, et mitte väsida või läbi põleda.

Riigikogu Sotsiaalkomisjon arutab omastehoolduse küsimust täna, 25. oktoobril.